Rusya: AB’nin Ermenistan’da sivil misyon kurması bölgeye jeopolitik gerginlik getirebilir
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin (AB) Ermenistan’da sivil misyon kurma kararının Güney Kafkasya bölgesine jeopolitik gerginlikler getirebileceğini ve çatışmaları yoğunlaştırabileceğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AB’nin 23 Ocak’ta Ermenistan’ın sınır bölgelerinde sivil misyon kurma kararı aldığı hatırlatıldı.
Bunun Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır bölgesindeki olayların çözümüne katkı sağlamayacağına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Brüksel, Güney Kafkasya’da barışla samimi olarak ilgilenseydi, misyonunun çalışma koşulları konusunda Azerbaycan ile anlaşabilirdi. ABD ve NATO’nun bir uzantısı haline gelen ve bölgede çelişkili bir politika izleyen AB temsilcilerinin gelişi. Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) Ermenistan’ın sınır bölgelerine bağlanması bölgede sadece jeopolitiktir: “AB’nin ne pahasına olursa olsun Ermenistan’da tutunma çabaları ve Rusya’nın arabuluculuk girişimlerini geri püskürtme çabaları Ermenilerin temel çıkarlarını baltalayabilir. ve Azerbaycanlılar, bölgenin barışçıl kalkınmasına geri dönme arzuları dahil.”
Rus barış gücünün bölgedeki istikrar ve güvenlik için “kilit” faktör olduğu belirtilirken, Rus askerlerinin duruma göre AB gözlemcilerinin davranışlarına tepki göstereceği vurgulandı.
Açıklamada, ” Erivan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) misyonunu sonuca gönderme çabalarını sonuçlandırmayarak AB’den yana olmayı seçmiştir. Ermeni müttefikleri, CSTO’nun potansiyelini kullanmakla ilgilenirlerse, bu örgütün misyonu hızla Ermenistan’a konuşlandırılabilir.” ifadesi yer aldı.
Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020, 2021 ve 2022’de üçlü deklarasyonları kabul ettikleri hatırlatılarak, “Bunların tutarlı bir şekilde uygulanması, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve gelişimi için sağlam ve uzun vadeli bir temeldir.” Bölgedeki durum hakkında.”