Konya ‘Akıllı Şehircilik’te kritik rol oynuyor
KONYA (İGFA) –Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerin daha verimli ve aktif olarak yürütülmesini sağlayan Akıllı Şehir Uygulamaları, deprem bölgesindeki çalışmalarda kritik rol oynuyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan sarsıntının ardından yaraları ilk günden sarmak için var gücüyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Hatay’da bir gün. Asrın felaketinin ardından Hataylıları yalnız bırakmadıklarını belirten Önder Altay, “Depremin hemen ardından bölgeye en hızlı ulaşan ekiplerden biri biziz. Altyapı, lojistik, su işleri, barınma, mobil mutfak, haberleşme ve enerji temini gibi her türlü insani ihtiyacın karşılanması için tüm imkanlarımızı Hataylıların hizmetine seferber ettik” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Akıllı Şehir uygulamalarının Hatay’da hayatın normale dönmesi için yaptıkları tüm çalışmalarda kritik rol oynadığını kaydeden Lider Altay, “Konya’mızda hayatı kolaylaştırmak için hizmete sunduğumuz tüm teknolojik hizmetler işimizi kolaylaştırdı. deprem bölgesinde de Araç takip sistemleri, saha takip platformu, uydu internet hizmeti, sayısal telsiz haberleşme sistemi, solar portatif şarj istasyonu, iş takip sistemleri, KOSKICBS, akustik dinleme, portatif su şebekesi kontrol araçları ve güneş enerjisinden elektrik üretimi gibi birçok uygulamamız; alanındaki çalışmalarımızın en hızlısı ve en aktifi. uygulanmasına katkıda bulunur. Hatay’ın tekrar ayağa kalkması için emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Devletimiz çok büyük, inşallah yaraları hep birlikte saracağız” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası baz istasyonlarının hizmet verememesi nedeniyle bölgede internet erişimini sağlamak için uydu meclisi yaparak internet hizmeti verdi. Bölgedeki Konya İtfaiyesi başta olmak üzere çeşitli illerden arama kurtarma ekipleri bu hizmetten yararlanarak bağlantılarını sağladı.
Hatay’da yaşanan yıkım nedeniyle haberleşme sistemlerinin devre dışı kaldığı günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi, KOSKİ Genel Müdürlüğü ve bölgede hizmet veren ilçe belediyelerinin haberleşmesini sağlamak amacıyla deprem bölgesinde Sayısal Telsiz Haberleşme Sistemi devreye alındı.
YERLİ VE MİLLİ KÖŞKİBLER
Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan Türkiye’nin ilk yerli ve milli coğrafi bilgi sistemi olan KOSKİ Coğrafi Bilgi Sistemi’ne (KOSKICBS) Hatay ilinin tüm altyapı verileri entegre edilmiştir. Bu sayede şehrin yıkılan alt ve üst yapıları dijital olarak izlenebilmekte ve daha hızlı müdahale ve onarım yapılabilmektedir.
Depremin ardından 2 adet tam donanımlı su kayıp kontrol aracı ve 4 teknik görevli tam donanımlı araçlarda bulunan 3 adet Akustik Dinleme Mikrofonu ile enkaz altında kalan depremzedelerin seslerini tespit ederek ekiplere rehberlik etti.
Depremin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ’nin kullandığı araçlar; Konya Afet Uyum Merkezi (AKOM) ve Hatay’da envanter, anlık konumlar, ilerleme, hızlar, yakıt durumu gibi birçok verinin anlık olarak izlenmesi sayesinde sahadaki grupların uyumu hızlı bir şekilde sağlanmaktadır.
Deprem bölgelerinden gelen ve Konya’da ağırlanan depremzedeler, Konyakart ile ilk günden itibaren belediyenin toplu ulaşım araçlarını ücretsiz kullanma imkanına sahip oluyor.
KONYA PORTATİF UYGULAMASINI “KEŞFEDİN”
Deprem bölgesinden gelen misafirlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve depremle ilgili faaliyet gösteren kurum, kuruluş, dernek, vakıf ve vatandaşlarla koordineli bir şekilde faaliyetlerini yürütmek amacıyla kentte ihtiyaç duyabilecekleri değerli noktalara sahip olundu. eklendi ve kullanıma açıldı.